Φοιτητικές Εστίες – Διαμονή

Διαμονή και Φοιτητικές Εστίες

Οι Φοιτητικές Εστίες αποτελούν την πρώτη επιλογή των Πρωτοετών φοιτητών των προγραμμάτων Bachelor, πολλών Τελειόφοιτων, αλλά και Μεταπτυχιακών φοιτητών, καθώς βρίσκονται εντός της Πανεπιστημιούπολης ή πολύ κοντά σε αυτή, κάτι που διευκολύνει τις μετακινήσεις εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα.

Φοιτητικές Εστίες παρέχονται από όλα τα Πανεπιστήμια στη Μεγάλη Βρετανία και από τα περισσότερα Πανεπιστήμια στις Ευρωπαϊκές χώρες.

Πανεπιστημιακές και Ιδιωτικές Εστίες

Τα υπνοδωμάτια, τόσο στις Πανεπιστημιακές, όσο και στις Ιδιωτικές Εστίες, είναι ατομικά, σε μεγάλα διαμερίσματα με 3 έως 7 υπνοδωμάτια.  Υπάρχει πάντα κοινόχρηστη κουζίνα, καθιστικό και μπάνια. Πολλά διαμερίσματα προσφέρονται με ατομικό μπάνιο εντός του υπνοδωματίου, με κάποιο μεγαλύτερο όμως κόστος.

Οι Εστίες συμβάλλουν στην κοινωνικοποίησή σου και για αυτό είναι προτιμητέα λύση έναντι της ενοικίασης δωματίου εκτός της Πανεπιστημιούπολης.  

Συναναστρέφεσαι και εξοικειώνεσαι με άτομα από διαφορετικές χώρες και κάνεις γνωριμίες και φιλίες με άλλα νέα άτομα από όλον τον κόσμο.  Καλλιεργείς και την ατομική ευθύνη και την υπευθυνότητά σου, γιατί αναλαμβάνεις ευθύνες αυτοσυντήρησης και αλληλοσεβασμού των συνηθειών κάθε κουλτούρας. 

Το κόστος των Εστιών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως από την  περιοχή/πόλη που βρίσκεται το Πανεπιστήμιο, τις παροχές/ευκολίες κάθε Εστίας και τέλος τις ανάγκες/επιλογές κάθε φοιτητή ξεχωριστά.  Στο μηνιαίο κόστος τόσο των Ιδιωτικών όσο και των Πανεπιστημιακών Εστιών συμπεριλαμβάνονται όλοι ο λογαριασμοί όπως κοινόχρηστα, νερό, ζεστό νερό, φως, θέρμανση, σύνδεση στο Internet, καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων, φύλαξη κτιρίου κλπ. 

Και οι Πανεπιστημιακές και οι Ιδιωτικές Εστίες είναι πάντα καθαρές, καλοσυντηρημένες και γενικά ευχάριστες στη διαμονή, χωρίς προβλήματα.  Σε κάθε περίπτωση, ότι πρόβλημα τυχόν προκύπτει, η διαχείριση κάθε Εστίας αναλαμβάνει να το τακτοποιήσει το συντομότερο δυνατόν.

Πανεπιστημιακές (Κρατικές) Φοιτητικές Εστίες:

Η πλειοψηφία των Πανεπιστημίων του Εξωτερικού διαθέτουν δικές τους Φοιτητικές Εστίες στις οποίες συνήθως διαμένουν οι Πρωτοετείς, οι οποίοι έχουν πάντα προτεραιότητα και πολλοί φοιτητές Μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Η Αίτηση για δωμάτιο σε Κρατικές Εστίες γίνεται αφού γίνει κάποιος αποδεκτός μέσω Προσφοράς Θέσης (offer) από το Πανεπιστήμιο, ή αφού κάποιος επιλέξει το Ίδρυμα που θα είναι ο τελικός προορισμός για τις Σπουδές του.

Οι επιλογές Εστιών είναι αρκετές, αλλά χωρίς πολλές διαφορές μεταξύ των δωματίων, αφού τα περισσότερα δωμάτια είναι παρόμοια, με εξαίρεση μερικών μεγαλύτερων σε εμβαδόν. 

Ιδιωτικές Φοιτητικές Εστίες:

Σε πάρα πολλές πόλεις υπάρχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν κτίρια Εστιών, συνήθως κοντά στα Πανεπιστήμια, στα οποία προσφέρονται δωμάτια ειδικά για φοιτητές.  Το κόστος αυξάνεται λίγο σε σχέση με τις Πανεπιστημιακές Εστίες 10-15%, το οποίο όμως αντισταθμίζεται με το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις τους είναι σχετικά πιο σύγχρονες.

Όσοι φοιτητές επιθυμούν να μένουν σε δωμάτιο Εστίας για όλη τη διάρκεια των Σπουδών τους, μπορούν να το πράξουν στις Ιδιωτικές Εστίες, γιατί οι Ιδιωτικές Εστίες δεν δίνουν αναγκαστικά προτεραιότητα στους Πρωτοετείς φοιτητές (όπως γίνεται με τις Πανεπιστημιακές), αλλά σε όποιον φοιτητή κάνει κράτηση.

Διαμονή με Ενοικίαση σε Σπίτια ιδιωτών:

Η συνήθης πρακτική στο Εξωτερικό είναι η συγκατοίκηση φοιτητών σε μεγάλα διαμερίσματα, καθένας σε ατομικό υπνοδωμάτιο, με αποτέλεσμα το κόστος διαμονής να μειώνεται πολύ, σε σχέση με το να μείνει κανείς μόνος του, μια και όλοι οι λογαριασμοί μοιράζονται μεταξύ των συγκατοίκων.  

Πολλοί ενδιαφερόμενοι είτε μέσω του Γραφείου Στέγασης του Πανεπιστημίου (Accommodation Office), είτε μέσω μεσίτη, απευθύνονται σε εγκεκριμένους ιδιώτες για να νοικιάσουν ένα ατομικό δωμάτιο σε ένα σπίτι ή και ολόκληρο διαμέρισμα, εάν τους το επιτρέπει ο προϋπολογισμός τους. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως το κόστος συγκατοίκησης σε ιδιωτικά σπίτια είναι χαμηλότερο και από αυτό των Πανεπιστημιακών Εστιών.

Με τη Συγκατοίκηση στο Σύστημα των Φοιτητικών Εστιών:

Κάνεις γνωριμία με άτομα από όλο τον κόσμο και χτίζεις κοινωνικές και αργότερα ίσως και επαγγελματικές σχέσεις

Εξελίσσεις την ανεξαρτητοποίηση και την αυτοσυντήρησή σου και οργανώνεις τη ζωή σου ακόμα καλύτερα

Μέσα από τη συγκατοίκηση με άλλους σπουδαστές αναπτύσσεις υπευθυνότητα, ατομική ευθύνη και αξιοπιστία ως άτομο

Εξασφαλίζεις ποιότητα διαμονής σε περιβάλλον με ασφάλεια, καθώς οι Εστίες γενικά φυλάσσονται

Έχεις μεγαλύτερη ξενοιασιά, γιατί το κόστος Εστιών συμπεριλαμβάνει και το κόστος για κοινόχρηστα, νερό, θέρμανση, ηλεκτρικό, fast internet κλπ

Μπορείς εύκολα να λύσεις τυχόν προβλήματα, γιατί κάθε κτιριακή μονάδα Εστιών έχει τους δικούς της Συμβούλους/υπευθύνους οργάνωσης και ομαλής διαμονής

Τι σου προσφέρει η UniBridge

Δωρεάν Συμβουλευτική Διαμονής

Θα σε συμβουλέψουμε και θα σε καθοδηγήσουμε για το που να κοιτάξεις, τις διαθέσιμες επιλογές που σου δίνει το Πανεπιστήμιο της επιλογής σου ή και η περιοχή που βρίσκεται το Πανεπιστήμιο, όσον αφορά σε λύσεις Εστιών ή ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων εκτός Πανεπιστημίου.

Είμαστε εδώ για να σε ενημερώσουμε, αλλά και να σε κατευθύνουμε, τόσο με την επιλογή όσο και με τις διαδικασίες που απαιτούνται για να εξασφαλίσεις το καλύτερο δυνατό μοντέλο διαμονής.

Πολλοί ενδιαφερόμενοι είτε μέσω του Γραφείου Στέγασης του Πανεπιστημίου (Accommodation Office), είτε μέσω μεσίτη, απευθύνονται σε εγκεκριμένους ιδιώτες για να νοικιάσουν ένα ατομικό δωμάτιο σε ένα σπίτι ή και ολόκληρο διαμέρισμα, εάν τους το επιτρέπει ο προϋπολογισμός τους. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως το κόστος συγκατοίκησης σε ιδιωτικά σπίτια είναι χαμηλότερο και από αυτό των Πανεπιστημιακών Εστιών.

Υπηρεσία Εξασφάλισης Φοιτητικής Εστίας

Σε περίπτωση που το επιλέξεις, η UniBridge αναλαμβάνει εξολοκλήρου τη διαδικασία της Αίτησης για Φοιτητική Εστία.

Θα σου εξασφαλίσουμε δωμάτιο είτε σε Πανεπιστημιακή (Κρατική), είτε σε Ιδιωτική Εστία, ανάλογα με την προτίμηση ή τον οικονομικό προϋπολογισμό σου.  Όσον αφορά στις Εστίες, θα αναλάβουμε πλήρως τη διαδικασία Αίτησης και κράτησης του δωματίου που θα επιλέξεις, αφού πρώτα αναλύσουμε μαζί όλες τις διαθέσιμες επιλογές, κόστη, τοποθεσία, τα υπέρ και τα κατά κάθε εναλλακτικής.

Το κομμάτι της Διαμονής σου είναι μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες για την Ομάδα της UniBridge, ώστε με το που θα φτάσεις στον προορισμό σου και ξεκινήσεις τις Σπουδές σου να νιώθεις σαν στο σπίτι σου! 

Μπορούμε να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις λύσεις ανάλογα με τις επιθυμίες σου, οι οποίες λύσεις να καλύπτουν τις ανάγκες σου στο έπακρο.

Εσείς Ρωτάτε, εμείς Απαντάμε!

Ποιο είναι το μοντέλο της συγκατοίκησης στις Πανεπιστημιακές Εστίες?

Οι Εστίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία ακολουθούν το μοντέλο του “διαμερίσματος”, με ξεχωριστά υπνοδωμάτια για κάθε συγκάτοικο και κοινούς τους υπόλοιπους χώρους: living room, κουζίνα και μπάνιο. Το μπάνιο μπορεί να είναι και προσωπικό. Στα διαμερίσματα των Εστιών μπορεί να συγκατοικούν από 3 έως 8 άτομα, ανάλογα με το μέγεθος του διαμερίσματος. Ανάλογα με τον αριθμό συγκατοίκων είναι αντίστοιχα μεγάλοι και οι κοινοί χώροι (π.χ 2-3 μπάνια, 2 ψυγεία, 2 συσκευές κουζίνας κλπ).

Το μπάνιο στις Εστίες είναι προσωπικό ή κοινόχρηστο?

Συνήθως τα μπάνια είναι κοινόχρηστα και οι φοιτητές τα μοιράζονται με τους υπόλοιπους συγκατοίκους του διαμερίσματός τους.  Πολλά κτίρια Εστιών διαθέτουν και δωμάτια με προσωπικό μπάνιο. Στην περίπτωση αυτή το κόστος του δωματίου είναι υψηλότερο κατά 10-20%.

Επιτρέπεται το κάπνισμα εντός της Εστίας?

Σύμφωνα με την πολιτική των Πανεπιστημίων για λόγους προστασίας των φοιτητών απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους  και γι’ αυτό έχουν τοποθετηθεί εντός όλων των κλειστών χώρων μηχανισμοί ανίχνευσης καπνού. Οποιαδήποτε απόπειρα καταπάτησης του κανονισμού τιμωρείται ανάλογα με τα προβλεπόμενα μέτρα από το κάθε Πανεπιστήμιο. Το ίδιο ισχύει και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Επιτρέπεται η διακόσμηση των δωματίων της Εστίας?

Η διακόσμηση επιτρέπεται στις Εστίες με τον όρο ότι δεν θα υπάρχει αλλαγή κατασκευαστικής φύσης, όπως για παράδειγμα το κρέμασμα ενός πίνακα ή ραφιών στον τοίχο με καρφιά ή βίδες, το βάψιμο τοίχων, αλλαγή κουρτινών ή αλλαγή επίπλων. Κάθε δωμάτιο έχει έναν πίνακα ανακοινώσεων, στον οποίο οι μαθητές μπορούν να αναρτούν οτιδήποτε επιθυμούν.  Επίσης, επιτρέπεται η διακόσμηση με φυτά μέσα στο δωμάτιο, ενώ απαγορεύονται τα κεριά εντός του δωματίου, για προφύλαξη από τυχόν πυρκαγιά. Tip:  Το υλικό που συνίσταται για την εικαστική διακόσμηση δωματίου με posters και άλλα διακοσμητικά στον τοίχο είναι το blu-tack ή κάτι αντίστοιχο που δεν αφήνει σημάδια τους τοίχους.

Μπορούν να διανυκτερεύσουν επισκέπτες στο δωμάτιο της Εστίας μου?

Ε-ν-ν-ο-ε-ί-τ-α-ι !  Δώσε την ευκαιρία και εσύ στους φίλους σου να ζήσουν την εμπειρία του Ευρωπαΐου φοιτητή, φιλοξενώντας μέχρι δύο φίλους σου στο δωμάτιό σου!  Μην ξεχάσεις να το δηλώσεις όμως έγκαιρα σε κάποιον υπεύθυνο από το προσωπικό/διαχείριση της Εστίας και καλή διαμονή! Πάντα όμως μιλάμε για προσωρινή και όχι για μόνιμη φιλοξενία. 🙂

Πώς κάνω την πληρωμή για την Εστία μου στο Πανεπιστήμιο?

Συνήθως η πληρωμή της Εστίας γίνεται σε δόσεις, οι οποίες διαφοροποιούνται από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο και από εταιρία σε εταιρία Ιδιωτικών Εστιών. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε μέσω τραπεζικής συναλλαγής (έμβασμα), είτε μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας, πράγμα το οποίο ορίζεται από τους κανονισμούς που υπάρχουν. Η αλλαγή δωματίου μπορεί να δρομολογηθεί κατόπιν συνεννόησης με τη Διαχείριση κάθε Εστίας. Όσον αφορά στα ιδιωτικά σπίτια, εκεί λίγο πολύ ισχύει ότι παντού και ανάλογα και με τη συμφωνία που θα γίνει με τον ιδιοκτήτη.

Μπορώ να έχω κατοικίδια στην Εστία μου?

Γενικά απαγορεύεται από τον κανονισμό των Πανεπιστημίων οι φοιτητές να φιλοξενούν στο δωμάτιο της Εστίας τους οποιοδήποτε κατοικίδιο. Τα κατοικίδια γίνονται επιτρεπτά μόνο σε άτομα με αναπηρία, τα οποία τους διευκολύνουν στη διεκπεραίωση των καθημερινών τους αναγκών.

Ποιος είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα των Εστιών?

Η Διαχείριση των Εστιών των Πανεπιστημίων εγγυάται την καθαριότητα στους κοινόχρηστους χώρους κάθε κτιρίου ή διαμερίσματος.  Κάθε φοιτητής όμως είναι υπεύθυνος να καθαρίζει το προσωπικό του δωμάτιο.