Εργασία Παράλληλα με τις Σπουδές στο Εξωτερικό

Εργασία Παράλληλα με τις Σπουδές στο Εξωτερικό (Part-Time)

Έμμισθη Πρακτική στο Αντικείμενο Σπουδών (Placement/Sandwich)

Σιγουρά έχεις αναρωτηθεί αν υπάρχει δυνατότητα να εργαστείς στο Εξωτερικό εάν δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις στα καθημερινά έξοδα που θα έχεις ως Φοιτητής.  Μάλλον θα γνωρίζεις ότι αρκετοί Φοιτητές, εργάζονται παράλληλα με τις Σπουδές τους.

Αναρωτιέσαι αν μπορείς να εργαστείς και εσύ?

Ναι, μπορείς!  Και μάλιστα, μπορείς να εργαστείς οπουδήποτε. 

Ο μόνος περιορισμός στο κομμάτι εργασίας όσο είσαι φοιτητής, είναι οι ώρες που κάθε κράτος επιτρέπει να εργάζεσαι παράλληλα με τις Σπουδές σου, ώστε να μπορείς να ανταπεξέλθεις στον όγκο μελέτης του Πανεπιστημιακού σου Προγράμματος.

Οι ευκαιρίες για έναν φοιτητή να εργαστεί είναι πάρα πολλές!  Δεν είναι ανάγκη πάντα να έχεις προϋπηρεσία.

Εργασία Παράλληλα με τις Σπουδές στο Εξωτερικό

Υπάρχουν και θέσεις εντός του Πανεπιστήμιου, οι οποίες μπορεί να σε ενδιαφέρουν.  Για παράδειγμα μπορείς να εργαστείς εντός του Πανεπιστημίου σου σε υπηρεσίες  του Πανεπιστημίου (πχ. Admissions, Marketing, Library, Gym κλπ), ή σε ιδωτικές επιχειρήσεις που στεγάζονται μέσα στο campus (πχ. Coffee Shops, Starbucks, Restaurants, Burger King, Mini Markets, Bookstores, Adidas or Nike Store, Computer/ Mobile Phones shops κλπ), ή εκτός Πανεπιστήμιου σε αντίστοιχες εταιρίες και σε άλλες μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις χωρίς περιορισμό (πχ. Zara, Bed & Bath, GAP, Hollister, Marks & Spencer, H&M κλπ).

Πολύ συχνά οι φοιτητές που δεν αντιμετωπίζουν επιτακτική ανάγκη εργασίας, επιλέγουν να εργαστούν σε άμισθη πρακτική (internship) γιατί, παρόλο που δεν πληρώνονται, αποκτούν πολύτιμη εμπειρία και προϋπηρεσία για εφόδιο όταν αποφοιτήσουν και βγουν στην Αγορά Εργασίας. 

Πολλές φορές η εργασία είναι μέρος του Προγράμματος Σπουδών, γνωστή και ως Placement Year ή Sandwich Course ή Year in Industry, αυτό που στα Ελληνικά θα ονομάζαμε “έμμισθη πρακτική”.

Το Πανεπιστήμιο σε βοηθάει να βρεις εργασία full-time για 12 μήνες μέσα από τον κύκλο των συνεργαζόμενων με αυτό εταιριών (από τοπικές εταιρίες έως πολυεθνικές), όπου εργάζεσαι με τον βασικό μισθό (πχ στη Βρετανία είναι περίπου €1,200 τον μήνα), πάνω στο αντικείμενό σου, μεταξύ του προτελευταίου και τελευταίου έτους Σπουδών.

Εννοείται ότι τη χρονιά της έμμισθης πρακτικής δεν παρακολουθείς μαθήματα στο Πανεπιστήμιο, γιατί δουλεύεις κανονικό πενθήμερο.

Μετά το τέλος της έμμισθης πρακτικής έχεις εφαρμόσει τη θεωρία στην πράξη, έχεις ουσιαστική επαγγελματική εμπειρία 12 μηνών στο αντικείμενό σου, έχεις καταγράψει προϋπηρεσία για το Βιογραφικό σου και επιστρέφεις στο τελευταίο έτος για την ολοκλήρωση των Σπουδών σου, με μεγάλη αυτοπεποίθηση.  Είναι πολύ πιθανό, η εταιρία στην οποία εργάστηκες αυτόν τον χρόνο να σου έχει ήδη προτείνει μόνιμη συνεργασία/πρόσληψη, με έναρξη αμέσως μετά την απόκτηση του Πτυχίου σου.

Η Ομάδα της UniBridge μπορεί να αναλάβει να σε βοηθήσει με το CV σου, ώστε να είσαι έτοιμος/η φτάνοντας στο Εξωτερικό να μπορείς να επιδιώξεις συνέντευξη για εργασία. 

Επιπλέον, ο Προσωπικός σου Σύμβουλος θα σε κατατοπίσει για ποια διαδικασία θα χρειαστεί να ακολουθήσεις για να βγάλεις άδεια εργασίας (work permit) και αριθμό φορολογούμενου (αντίστοιχο του ΑΦΜ).