Fine Tuning στα Αγγλικά σου με 10 + 1 καθημερινές συνήθειες!

Έχεις αναλογιστεί ποτέ πόσες φορές βλέπεις Αγγλικούς όρους στην καθημερινότητα σου; Μερικές φορές η σκέψη του να μιλάς άπταιστα Αγγλικά μπορεί να φαίνεται σαν μια πολύ μακρινή πραγματικότητα, αλλά η αλήθεια είναι ότι με λίγη προσπάθεια και συνεπή πρακτική είναι δυνατόν να βελτιώσεις τα Αγγλικά σου άμεσα.

Απλώς θυμήσου… η πρακτική είναι το κλειδί!

1. Παρακολούθησε όσες περισσότερες αγγλόφωνες τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες και σειρές μπορείς.

Υπάρχει αμέτρητο υλικό ταινιών και σειρών που μπορείς να αξιοποιήσεις!

Ξεκίνησε με κάτι εύκολο, όπως μια κωμωδία και αργότερα προχώρησε σε πιο περίπλοκες ιστορίες. Η επιλογή αγγλικών υπότιτλων βοηθάει τόσο στην άμεση κατανόηση, όσο και στην εξάσκηση της σωστής ορθογραφίας. Ακόμα και σε πλατφόρμες, όπως το YouTube, μπορείς να επιλέξεις το video σου να έχει υπότιτλους στα Αγγλικά. Εάν επιλέξεις εξαρχής να δεις μια ταινία ή ένα video χωρίς υπότιτλους, θα είναι φυσιολογικό να μην καταλάβεις αμέσως όλο τον διάλογο, το σημαντικό όμως είναι να μην τα παρατήσεις, καθώς θα συνηθίσεις το άκουσμα της γλώσσας με την πάροδο του χρόνου.

2. Σημείωσε λέξεις – κλειδιά σε αγγλική μουσική ή podcasts.

Πόσο συχνά ακούς μουσική στα Αγγλικά; Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεσαι!

Μια άσκηση που μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμη  για την ανάπτυξη της ακρόασης και του λεξιλογίου στα Αγγλικά είναι να γράψεις σε ένα χαρτί όλες τις λέξεις που καταλαβαίνεις, ενώ ακούς την αγαπημένη σου μουσική ή podcast. Όσο περισσότερο ακούς λέξεις που γνωρίζεις, τόσο περισσότερο μπορείς να καταλάβεις μετέπειτα τις προτάσεις. Αυτή η άσκηση είναι ένα έξυπνο κόλπο για να εξοικειώσεις το μυαλό σου με νέα ιδιώματα και με τις κοινές αγγλικές φράσεις. Δοκίμασε τις λέξεις, που σημειώνεις, να τις επαναλαμβάνεις 3 φορές στον εαυτό σου.

ESL Pod, Better@English, Breaking News English, ESL Cyber Listening Lab , TED Talks, Curiosity Daily Podcast, Science Mag, BBC pod

3. Άρχισε να προτιμάς τα Αγγλικά σαν γλώσσα των βιβλίων που διαβάζεις

Ξέχασε τις μεταφράσεις στα Ελληνικά!

Μπες στη συνήθεια να διαβάζεις βιβλία και άρθρα στα Αγγλικά. Διάβασε ένα άρθρο την ημέρα σε ένα περιοδικό, εφημερίδα ή ακόμα και ένα blog. Προσπάθησε να διαβάζεις τουλάχιστον ένα αγγλικό βιβλίο τον μήνα, καθώς αυτό θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου στην ανάγνωση και τη γραφή, αλλά και να πλουτίσεις και το λεξιλόγιό σου. Να θυμάσαι πάντα πως το πρωτότυπο είναι καλύτερο από τη μετάφραση, γιατί η μετάφραση μπορεί να αλλοιώσει το νόημα του κειμένου.

BBC, The Guardian, The New York Times, Medium, Time, The Atlantic,  OpenLibrary, Gutenberg, Google Books    

4. Χρησιμοποίησε εξυπνότερα το Διαδίκτυο

Το Διαδίκτυο μπορεί να γίνει ο καλύτερος σου φίλος!

Μπορείς να εξασκείς τα Αγγλικά σου όπου κι αν βρίσκεσαι ακόμα κι από το κινητό σου. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα applications, όπου μπορείς να ελέγξεις και να βελτιώσεις τις γνώσεις, αλλά και να διασκεδάσεις. Επίλεξε ως γλώσσα εφαρμογής τα Αγγλικά και μοιράσου την εμπειρία με τους φίλους σου.

Duolingo, Babbel, Scabble, Words with friends, Words of Wonders, BBC, IELTS, UEfAP

5. Εκμεταλλεύσου το online gaming

Παίξε αγγλόφωνα βιντεοπαιχνίδια!

Εάν σου αρέσουν τα διαδραστικά παιχνίδια σε κονσόλες ή τον υπολογιστή σου, μπορεί να είναι και μια καλή ευκαιρία, για να επικοινωνήσεις στα Αγγλικά. Η πολυεθνικότητα των χρηστών οδηγεί σε αγγλόφωνες συνομιλίες. Μ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύεις το ομαδικό σου πνεύμα και εξοικειώνεσαι με Αγγλικές εκφράσεις της καθημερινότητας. 

6. Εξάσκησε τον γραπτό σου λόγο

Dear diary,

Κράτησε ένα ημερολόγιο στα Αγγλικά!

Ξεκίνησε γράφοντας μερικές προτάσεις την ημέρα. Σταδιακά προσπάθησε να γίνεσαι πιο περιγραφικός/ή. Εάν γράφεις καθημερινά μια επιπλέον πρόταση, θα δεις ότι ο τρόπος σκέψης σου θα τείνει περισσότερο στην Αγγλική γλώσσα όταν σκέφτεσαι να γράψεις κάτι καινούριο. 

Εάν δεν είσαι της καθημερινής ανασκόπησης, αλλά χρησιμοποιείς τα social media, τότε ξεκίνα να αλληλοεπιδράς με Αγγλόφωνες σελίδες και ιστολόγια γράφοντας τα σχόλιά σου στα Αγγλικά. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το πλαίσιο των σχολίων για να εκθέσουν τη γνώμη τους ή τις ιδέες τους σε ένα συγκεκριμένο θέμα, καθώς και για να εξηγήσουν διάφορα πράγματα και καταστάσεις. Ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των ιστολογίων είναι ότι είναι διαδραστικά: οι αναγνώστες μπορούν να κάνουν σχόλια ή να συζητήσουν τις ιδέες που αναφέρονται στο ιστολόγιο. Ακόμα κι αν δεν είσαι οπαδός του blogging, μπορεί να βρεις μερικά χαρακτηριστικά που πραγματικά σε ενθαρρύνουν να λάβεις μέρος. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να γράψεις μερικές προτάσεις σχετικά με τη γνώμη σου, όσο αφορά το περιεχόμενο του ιστολογίου.

7 .Μίλησε Αγγλικά με κάθε ευκαιρία

Προσέγγισε τουρίστες! 

Είναι απίστευτο πως μπορείς να «ενεργοποιήσεις» το μυαλό σου με μια τόσο απλή πράξη. Μπορεί στην αρχή να κάνεις λάθη, αλλά μην το φοβηθείς, είναι ένας πολύ άμεσος και ευχάριστος τρόπος να εξασκήσεις τα Αγγλικά σου. Όσο περισσότερο μιλάς, τόσο περισσότερο λύνεται η γλώσσα σου και σταματάς να ντρέπεσαι και να φοβάσαι για τις απροσεξίες του λόγου.

Extra Tip: Μην αγχώνεσαι, εάν δε συναντήσεις τουρίστες… Άδραξε την ευκαιρία και συνομίλησε στα Αγγλικά με οποιονδήποτε δε μιλάει Ελληνικά ή θέλει να εξασκήσει εξίσου τα Αγγλικά του.  Εάν ένας εγγενής αγγλόφωνος ή ακόμη και ένας ξένος σε καταλαβαίνει και το αντίστροφο, αυτό σημαίνει ότι τα κατάφερες!

8. Παρατήρησε τον τρόπο που μιλάς

Start recording your voice!

Σε κανέναν δεν αρέσει να ακούει τη δική του φωνή, αλλά να είσαι γενναίος/α και να το δοκιμάσεις! Κατέγραψε τη φωνή σου και άκου την προφορά και τον τονισμό σου. Θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τα κομμάτια που μπορεί να μην έχεις δώσει την απαραίτητη προσοχή. Εάν βρίσκεις δύσκολο, να ηχογραφήσουν και να ξανακούσεις τη φωνή σου, τότε χρησιμοποίησε τα φωνητικά μηνύματα και άρχισε να μιλάς στους φίλους σου στα Αγγλικά.

Έτσι, θα μπορείς να ακούς τη φωνή σου και να ταυτόχρονα να κάνεις εξάσκηση με τους φίλους σου.

9. Διεύρυνε τα όρια της διεθνούς σου κουλτούρας

Λάβε μέρος σε Αγγλόφωνες εκθέσεις, θεατρικά έργα ή ομιλίες.

Ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος να εξασκήσεις τις ικανότητες σου είναι να παρακολουθήσεις θεατρικά έργα, εκθέσεις, ομιλίες κλπ. στα Αγγλικά, που διοργανώνονται από Αγγλόφωνες Σχολές ή φορείς. Εάν δεν έχεις τη δυνατότητα πρόσβασης στα παραπάνω δρώμενα, τότε μπορείς να εκμεταλλευτείς το διαδίκτυο και να παρακολουθήσεις από διαλέξεις μέχρι θεατρικές παραστάσεις και virtual ξεναγήσεις σε μουσεία από τον υπολογιστή σου. 

MetOpera, MarqueeTV, BroadwayHD, Digital Theatre, National Theatre Live, British Museum, Solomon R. Guggenheim Museum and Foundation,   Musée d’Orsay, Picasso Museum, MoMA, TED Talks, Oxford Talks   

10. Χρησιμοποίησε μονόγλωσσα λεξικά (δηλαδή από Αγγλικό σε Αγγλικό)

Βάλε το λεξικό στη ζωή σου!

Η χρήση μονόγλωσσων λεξικών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για μια βαθιά «βουτιά» στην Αγγλική γλώσσα. Εμπλούτισε το λεξιλόγιό σου με συνώνυμες λέξεις. Έτσι, θα μάθεις να κατανοείς την πραγματική ερμηνεία και ετυμολογία στα Αγγλικά και αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξεις μια διαφορετική νοοτροπία στον λόγο σου.

Βρες χρήσιμα λεξικά παρακάτω:

Oxford English Dictionary, Dictionary.com, Thesaurus.com,, Longman Contemporary Dictionary, Oxford Learner’s Dictionary, Cambridge Dictionary, Macmillan Dictionary

+ 1! Επίλεξε την Αγγλική γλώσσα στο κινητό σου

Ρυθμίσεις  >  Γλώσσα  > English  

Ίσως το πιο σημαντικό  tip!

Άλλαξε το λειτουργικό σύστημα του κινητού σου, του υπολογιστή ή του tablet σου στα Αγγλικά. Οι συσκευές, όπως το κινητό τηλέφωνο είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένες με την καθημερινότητα μας, και η συσχέτιση μιας λειτουργίας με μια συγκεκριμένη λέξη θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις το λεξιλόγιό σου. Η χρήση των Αγγλικών σαν γλώσσα λογισμικού θα σε φέρει σε καλύτερη επαφή με την τεχνολογία και θα σε βοηθήσει στην επίλυση τυχόν τεχνικών προβλημάτων.

Μη μείνεις μόνο στο λογισμικό.

Άλλαξε τώρα τη γλώσσα επιλογής σε όλες τις πλατφόρμες που χρησιμοποιείς!

Εάν σκέφτεσαι να σπουδάσεις στο Εξωτερικό, αλλά φοβάσαι πως το επίπεδο των Αγγλικών σου δεν είναι επαρκές, άρχισε την εξάσκησή σου από τα παραπάνω tips και μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Κλείσε ένα ραντεβού με τον Σύμβουλο Σπουδών της UniBridge τώρα!

Διαβάστε ακόμα

Work Part-time When You Study Abroad

Study Abroad & Work Part-Time Working part-time or full-time while studying can be an enriching experience, not only for your CV, but also for your social and professional networks. It’s a great way to gain valuable work experience and potentially secure a full-time job after graduation. All European universities have their dedicated career office where …

Work Part-time When You Study Abroad Read More »

Bulgaria – Medicine and Health Sciences

Bulgaria University Studies in English – Medical & Health Sciences Studying Medicine, Dentistry, Veterinary Medicine, Physiotherapy, and Pharmacy in Bulgaria is a popular choice for Greek and other European students due to the high-quality education provided at affordable tuition fees. Pros: Tradition: Bulgaria has a strong tradition in medical education and related sciences, and most …

Bulgaria – Medicine and Health Sciences Read More »

Applications Deadlines for Studying Abroad

Study Abroad & Application Deadlines If you consider studying abroad, you will need to be aware of the different application deadlines for universities in different countries. In this blog post, we’ll provide you with information on the application deadlines for some of the most popular study destinations in Europe. UniBridge – Study Abroad Our mission …

Applications Deadlines for Studying Abroad Read More »